nuts
Alergene, Selectii Apreciate

Alunele, Migdalele, Nucile sunt alimente cu un potential alergen

Introducerea alunelor si a nucilor in alimentatia bebelusului. Cand este indicat ca acestea sa fie introduse?

Nucile fac parte din categoria alimentelor cu potential alergen. Momentul in care acestea pot fi introduse in alimentatie este un subiect controversat.  Introducerea lor se va face cu prudenta si din cauza pericolului de inec sau sufocare precum si datorita potentialului sporit alergen.

Alunele, nucile .. in general produsele din categoria ‘nuts’ pot deveni un subiect sensibil si uneori infricosator datorita efectelor alergene si a recomandarilor care difera in functie de sursa si care uneori se contrazic.

Medicii pediatri recomanda introducerea lor intre 12 luni si 3 ani iar in unele cazuri chiar si dupa 7 ani.  Si da… e un interval destul de mare ca sa poti concluziona care este momentul optim, cu cel mai mic risc, in care alunele pot fi introduse in planul de diversificare la bebelusi. Iar stabilirea varstei depinde in functie de medicul pediatru.

Ce are de facut in acest caz parintele? In primul rand, discuta introducerea alimentelor cu potential alergen cu medicul pediatru si stabiliti impreuna momentul in care acestea sa fie introduse in diversificare. Identifica motivele pentru care trebuie (sau nu ) sa astepti introducerea unui anumit aliment.

In cazul bebelusilor/ copiilor non-alergici. Bebelusii non-alergici sunt cei care nu au in familie antecedente de persoane alergice. Cea mai intalnita recomandare este ca alimentele din categoria ‘nuts’ sa se introduca dupa 12 luni.

In cazul bebelusilor/ copiilor alergici sau cu potential sa dezvolte alergii.  Aici se incadreaza bebelusii care au in familie antecedente de persoane alergice. Pediatrii recomanda introducerea acestor tipuri de alimente intre 24 – 36 de luni si sub o atenta supraveghere.

stop3Ca regula generala: Consulta Medicul Pediatru sau specialist in legatura cu introducerea alimentelor cu risc sporit alergen. In cazul in care s-a declansat alergia, acestea trebuie excluse din alimentatie.

S-a constatat ca bebelusii care sunt alergici la nuci sunt alergici si la laptele de soia

Ce tipuri de nuci, alune sunt considerate cu potential alergen?

Alunele de pamant sunt considerate cele mai periculoase din categoria alunelor iar alergia la alunele de pamant este foarte raspandita. O reactie alergica la alune se poate manifesta incepand ca o simpla iritatie pe piele dar poate evolua la forme grave care sa puna viata in pericol.

walnuts-smallnuci | walnuts
peanuts-smallalune de pamant | peanuts
hazelnuts-smallalune de copac| hazelnuts
fistic | pistachios
Pecans-smallpecans
bitter-almond-smallmigdale | bitter almonds
cashew-smallacaju | cashew

 

Citeste mai mult despre ..
Cand trebuie introduse alunele/ nucile in alimentatia bebelusui in Graficul lunar de introducere a Fructelor.

Referinte:
http://en.wikipedia.org/wiki/Peanut_allergy
http://www.babycentre.co.uk/baby/startingsolids/feedbabywhatwhen
http://en.wikipedia.org/wiki/Tree_nut_allergy

Sursa imagine: Nuts! by Iain Buchanan via Flikr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply