alimente alergene
Alergene, Diversificare - Pregatire, Diversificarea la Bebelusi

Alimentele cu potenţial alergen la bebeluşi

Ce sunt alergiile?
Alergia este o reacție anormală, disproporționată, exagerată și excesivă a sistemului imunitar al unui organism, față de antigene exogene care sunt bine tolerate de subiecții normali.

Cum se manifestă?
Alergiile se pot manifesta prin erupții pe piele, scaun diareic, vărsături, dureri abdominale, reactii inflamatorii locale (umflarea buzelor, a feței).

Cauze?
Alergiile apar la organismele sensibilizate. Printre alimentele cu risc sporit alergen se numară Lactatele, Ouăle, Glutenul, Alunele / Nucile, Fructele de mare, Soia.

Aici găsești un ghid orientativ de selectare a alimentelor in funcție de vârsta bebelușului. Te pot ajuta graficele lunare de introducere a proteinelor, lactatelor, fructelor și legumelor. Vezi versiunea de mobil pentru graficele de introducere a proteinelor, cerealelor, legumelor, fructelor și a lactatelor

Mediul în care se dezvoltă copilul în primul an de viață este important. Expunerea in doze mici la acarieni, polen, animale, folosirea regulată a antibioticelor, greutate supraponderală și anumite alimente măresc riscul copilului de a deveni alergic.

Se pot preveni și trata alergiile? Ce trebuie făcut?
Se recomandă ca bebelușul să aibă același tip de mâncare timp de 3 zile și să se introducă progresiv alimentele noi. In cazul unei eventuale alergii poți depista mai ușor sursa. Urmărește atent reacția bebelusui tău și contactează medicul pediatru în cazul în care ai cel mai mic dubiu.

Alege și introdu alimentele in funcție de vârstă. Nu te grăbi! Nu e nici un avantaj să introduci anumite alimente cu risc sporit alergen in alimentația bebeluşului.

Aici găsești un ghid orientativ de selectare a alimentelor in funcție de vârsta bebelușului. Te pot ajuta graficele lunare de introducere a proteinelor, lactatelor, fructelor și legumelor. Vezi versiunea de mobil pentru graficele de introducere a proteinelor, cerealelor, legumelor, fructelor și a lactatelor

Referinte:
http://en.wikipedia.org/wiki/Food_allergy
Sursa: Wikipedia
Sursa imagine: peanuts by U.S. Department of Agriculture vua Flickr

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Andreea 25 December at 2:06 am

  Hi Ramona, buna ideea ta. si imi place cum e structurat situl si are niste informatii utile.

  Singura chestie e ca nu are nici o trimitere catre sursele de referinta, si la unele liste lipsesc elemente esentiale.
  Din pacate vorbesc din experienta .. desi mias fi dorit sa nu stiu asta. Sunt mamica de 2 baietei, unul de 30 luni si altul de 6 luni. primul de la virsta de 9 luni a facut reactii puternice la lapte si produse lactate si a fost diagnosticat cu alergii la produse lactate si oua. Mai specific, la albusul de ou, la caseina si proteina pura de lapte de vaca.

  In lista ta de alergeni, nu exista nici o mentiune de laptele de vaca sau soia ca posibili si comuni alergeni la bebelusi.

  In orice caz, te felicit pentru acest site si voi mai reveni din cind in cind sa caut retete.
  Craciun fericit, Andreea

 • Reply Ramona 26 December at 12:48 am

  Buna Andreea

  Iti multumesc pentru mejas.
  Sunt foarte importante observatiile tale motiv pentru care am adaugat articole noi relativ la alimentele cu factor ridicat de risc alergen. Am adaugat si referinte asa cum mi-ai sugerat.
  Fetita mea are 6 luni si am inceput sa lucrez la site din momentul in care a inceput sa ma preocupe subiectul, adica de putin timp. Il completez constant si pe masura ce ma documentez si gasesc ceva interesant, adaug aici. Sunt convinsa ca sunt articole si subiecte care momentan imi scapa asa ca orice comentariu e foarte util.

  Craciun fericit!
  Ramona

 • Reply niko 6 January at 9:36 am

  as vrea sa iau legatura cu Andreea, sunt in aceeasi situatie si mi-ar orinde bine ceva sfaturi.

 • Reply Codruta 15 December at 11:51 am

  Buna,
  Am si eu o fetita de 1 an si 3 luni si recent am descoperit ca este alergica la amidon.Daca este cineva in aceeasi situatie,mi-ar prinde tare bine cateva sfaturi legate de alimentele pe care ar avea voie sa le consume..
  Sarbatori fericite va doresc!

 • Leave a Reply