08 luni

Alimente si rețete pentru bebeluși de 8 luni

La vârsta de 8 luni, bebelușul descoperă și este fascinat să exploreze tot ce este în jurul său. Vei observa că în preajma acestei vârste copilul vrea să se joace cu mâncarea, să îi simtă atât textura cât și gustul, să o zdrobească, să o miroasă, să o scuipe și în cele din urmă să o și înghită :). Continuă desigur să îl hrănești cu lingurița și încurajează-l, în cazul în care nu ai făcut-o deja, să fie independent. Arată-i și ajută-l să țină lingurița singur. Lasă-l să exploreze și să mănânce mâncarea folosindu-și degețelele.  Tot la 8 luni s-ar putea să începi să observi că îi apar primii dințișori. Continuă să îi dai alimente pasate sau făcute piure. În același timp, acesta este un moment bun să îi dai și bucăți moi de alimente. Alimentele degețel (sau fingerfood) sunt utile acum; aruncă o privire la selecția de rețete pentru bebeluși de 8 luni și la sugestiile de fingerfood corespunzătoare vârstei de 8 luni.

Diversificarea la 8 luni presupune includerea in alimentație a unor alimente noi gen:

  • Fructe: afine, caise foarte coapte;
  • Legume: broccoli, conopidă, soia;
  • Lactate: iaurt, unt;

Aruncă o privire pe Schema de Diversificare. Aceasta este un ghid orientativ simplu urmărit de selectare a alimentelor in funcție de vârsta bebelușului.

Laptele matern (sau formula) rămâne în continuare sursa principală de hrană a bebelușului. Este recomandat ca bebelușul să primească 3 sau 4 mese de lapte (700-950 ml.) în fiecare zi.

Sfaturi Utile:

-Nu forța bebelușul să mănânce.
-Nu lăsa niciodată bebelușul nesupravegheat atunci când mănâncă
-Continuă să introduci progresiv în alimentația bebelușului câte un aliment nou o dată la 3 zile. În cazul unei eventuale alergii poți-depista mai ușor sursa. Alergiile se pot manifesta prin erupții pe piele, scaun diareic, vărsături, umflarea buzelor și a feței. Urmăreste atent reacția bebelusui tău și contactează medicul pediatru în cazul în care ai cel mai mic dubiu.
-Consultă medicul pediatru în legătură cu alimentele pe care să le introduci în meniu și cantitatea de lapte, deoarece acestea pot să difere în funcție de varstă, prematuritate, stare de sănătate, greutate.
Cele mai recente retete pentru bebelusi – 8 luni:

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply