branza calcica
08 luni, 09 luni, 10 luni, 11 luni, 12 luni, Mic Dejun

Brânză Calcică

Brânza Calcică făcută în casă are o textură și un gust fin, ușor dulce. Este o alternativă la brânza de vaci, preferată si ușor acceptată de cei mici. Faptul că o prepari în casă, îți dă control în alegerea ingredientelor. Brânza calcică este foarte bună atât simplă, dar și în combinație cu banana. Întregul proces durează doar 10-15 minute. Ai nevoie de 2 ingrediente, de un vas în care să fierbi laptele și o sită sau tifon. Îți recomand să nu pregătești cantități mari deoarece o poți consuma doar 2 zile din momentul preparării. Procesul este atât de simplu încât poți pregăti rețeta înainte de fiecare masă.

Dacă este primul aliment lactat pe care îl introduci în alimentația micuțului, urmărește-i atent reacțiile. Astfel vei putea depista din timp eventualele simptome alergice. Este important să știi despre intoleranța la lactoză si simptomele la alergii

Află și care sunt cele mai frecvente întrebări despre lactate și introducerea lor în alimentația bebelușului, citește detalii despre intoleranța la lactoză precum și despre diferența dintre lapte și brânza în diversificare.

Tips & Tricks: Am avut mai multe metode eșuate de preparare așa că poate te ajută să știi ce să NU faci.
* Atunci când am folosit lapte (semi-)degresat nu mi-a ieșit nimic; am făcut un fel de zeamă lungă brânzită atât de fină că nu am reușit să scot nimic din ea. Așa că am aruncat-o în chiuvetă :).
* Același rezultat l-am obținut și când am pus mai multă lămâie decât trebuia. De atunci încep cu cantități mici de lămâie (câteva picături), amestec, am răbdare și continui. La 500ml de lapte folosesc 5-6 g de lămâie (2-3 lingurițe mici).

Rețeta se poate introduce de la vârsta de 8 luni.

Ingrediente:
500 ml. lapte de vacă gras;
2 tablete de calciu – la recomandarea medicului pediatru;
Sugestie: Ca alternativă la tableta de calciu se pot folosi 2-3 lingurițe (5-6 grame) de lămâie. O altă opțiune poate fi 1 lingură de iaurt sau smântână .

Cantitate:  Mi-au ieșit fix 75 de grame de brânză.

ingrediete branza de casa

Metoda de preparare este simplă, atunci când stii ce trebuie sa NU faci.

 

  1. Pun laptele la fiert. Când acesta începe să fiarbă pun cele 2 tablete de calciu. Deoarece am mai des lămâie în casă decât tablete de calciu, eu fac rețeta cu câteva picături de lămâie (5-6 grame sau 2-3 lingurite f mici). Nu îți fie teamă să folosești lămâia, cantitatea este atât de mică încât nu i se va simți gustul. Brânza va avea același gust fin și ușor dulce.

  2. Las vasul la foc mic și amestec ușor timp de 2-3 minute până când încep să observ că laptele începe să se coaguleze.
    branza calcica

  3. Scurg cantități mici prin sită, apăs cu lingurița și continui procesul. Am fost surprinsă că lichidul nu trece foarte ușor prin sită. Și ușor supărată că mi-a luat foarte mult timp să lustruiesc sita din inox pentru o poză care sa nu arate dezgustător. Laptele pătează inoxul și nu ieșea ușor cu un șervețel uscat :))

    branza calcica

  4. Continui sa presez și să scurg bine brânza prin sită.

    branza-calcica-sita

  5. Până obțin o brânză de aceasta consistență.branza-calcica-final-w600

Să aveți poftă!

 

 

Recomandare: o altă rețetă acceptată ușor de bebeluși și care poate fi introdusă tot de la vârsta de 8 luni este Supa de Galuste. Aceasta în continuare este preferata micuței mele. Este simplu de făcut atunci când știi câteva secrete.

Diversificarea la bebeluși poate să îți dea uneori bătăi de cap. Dacă ai timp să te joci în bucătarie și vrei sa încerci rețete noi, verifică schema de diversificare care conține o listă de alimente grupate pe vârstă.

Citește mai multe detalii și despre intoleranța la lactoză.

Cu drag,

R.

 

 

You Might Also Like

11 Comments

  • Reply Kristina 8 June at 2:25 pm

    Salut,
    Eu folosesc iaurt in loc de lamaie / tableta de calciu. La 250 ml lapte pun 3 linguri de iaurt natural.

    Felicitari pentru site, pentru mine este foarte util si reprezinta o sursa de inspiratie pentru meniul bebelusului meu.

    Kristina

  • Reply Alina 28 September at 10:38 am

    Eu folosesc sana si iese o branzica foarte delicioasa 🙂

  • Reply mihaela 15 November at 8:39 am

    intreb si eu ceva, daca lapte de vaca e interzis copiilor sub un an cum se faca ca branzica se da????eu ii faceam din lp dar tare asi vrea s aii fac si eu din lapte de vaca are 8 luni

  • Reply dora 22 December at 9:50 pm

    @mihaela ii poti face linistita din lapte de vaca (daca nu are intoleranta la lactoza). branza de casa se face din lapte de vaca, nu din lapte praf. eu i-am facut fetitei mele incepand de la 6 luni din lapte de vaca bio (e mai scump, dar cum nu ii fac fix zilnic e ok).

    laptele de vaca nu este total interzis, dar nu este la fel de nutritiv precum laptele de mama sau cel praf special pentru bebe. din acest motiv nu este recomandat sa fie dat la mesele de lapte in locul celorlalte doua mentionate.

    sper ca raspunsul te ajuta, chiar daca este dat cu intarziere

  • Reply cristina 10 February at 5:18 pm

    ALINA spune-mi si mie te rog cum faci branzica cu sana?

  • Reply Deea 16 December at 11:04 am

    Felicitari pentru site.eu fac branzica asta din laptele praf si cu lamaie.cea mica nu are voie calciu din cauza unei hipercalciurii in urina. Este un pic mai acrisoara, dar o amestec cu fructele, cu piureul de cartofi, uneori cu orez si morcovel si dovlecel. Este baza ptr mai multe retete.

  • Reply Giulia 5 June at 12:12 pm

    eu pun 2 tablete la 250 ml. dr.de familie a zis 8 tablete la litru,asa ca e oki.
    si el la 8 luni fix papa tot ce rezulta din cei 250 ml la o masa, adica ceva care incape intr-o cutiuta de icre negre.
    cand era mai mic( la 6 luni) o portie d-asta o imparteam in 3,apoi in 2( la 7 luni)

  • Reply niko26 1 November at 11:13 pm

    eu o sa-i fac din lapte matern 🙂

    • Reply Stanculescu Irenne 18 August at 12:37 pm

      Buna. Ai reusit sa prepari branzica din lapte matern ? Daca da, cum? Multumesc mult !

      • Reply R. 31 August at 11:13 am

        Buna, nu am incercat sa prepar branza din lapte matern.

  • Reply Andreea 6 February at 4:29 pm

    foarte buna reteta. Multumesc mult!

  • Leave a Reply