chart-3
Psihologia copilului

“Ce îți dorești tu cel mai mult, copil frumos?”

Fiecare vârstă vine cu farmecul ei. Din momentul în care am luat-o pe L. pentru prima data în brațe și m-am pierdut în privirea ei, am început să trăiesc în prezent. Mă bucur de fiecare clipă împreună și simt cum timpul se scurge printre degete. Percep momentele în care ajungem în ‘impas’ ca fiind valoroase deoarece atunci ne regăsim, ne reconectăm și încercam să găsim soluții împreună.

Despre provocări …

Copilul este un adult în miniatură cu o personalitate explozivă și cu un chef de joacă nebun. Este matur în gândire, în sentimente, în emoții. Este independent, are o sete de cunoaștere de nestăvilit. Cel puțin, așa o percep pe micuța mea L.

Ce mi se pare interesant, este cum să inițiez puiul de OM în diferite activități, să îi construiesc o rutină. Să descoperim împreună pasiuni și talente pe care să le dezvoltăm, sa elimin activitățile care nu îi sunt pe plac asigurându-mă în același timp că refuzul nu e doar un moft sau o stare de moment. Și cum altfel aș putea să înțeleg aceste secrete dacă nu prin joc?

Și mai cred că modelate frumos, toate aceste calități pot genera rezultate frumoase. Iată un episod despre cum ne-a ajutat pe noi ‘Chartul Motivational’ și ce a răspuns micuța mea cu suflet mare la întrebarea “Ce îți dorești cel mai mult?” atunci când am ales împreună un premiu drept recompensă.

Despre Chartul Motivațional,  Citit, Scris și Recompense …

Micuța mea dragă iubește să citească. A început să facă legătura dintre litere și cuvinte de la un simplu joc.  Avea 2 anișori când în mașină, pe drumul înspre grădiniță și înapoi, ne jucam cu sunetele: “Mmmmm M M M  Mama “, “TTTTTT  Tata”, “UUU UUUU Ursulica” și tot așa.

La 3 anișori jumate A. tăticul plin de idei i-a făcut propriul ei joc pe tabletă. O învăța să citească cuvinte simple de 2-3 litere pe care le asocia cu imagini comice gen; Urs, Cal, Ou. Ne amuzam și ne înfoiam ca niște curcani de mândri ce eram de puiul nostru mic.

Ulterior a început să citească. La 6 ani cititul e una din activitățile care o ține concentrată și în care efectiv se pierde.  E un copil ca toți ceilalți: extrem de curios. Cărțile îi satisfac nevoia de cunoaștere. Cu cât citește mai mult cu atât învață mai multe cuvinte, citește mai ușor și rapid și nevoia de cunoaștere crește mai mult. Așa încep viciile :).

Nu aceeași plăcere o avea atunci când trebuia să scrie. Era o activitate impusă de școală cu o frecvență de 2 ori pe săptămână. Și am înțeles și de ce: era la început, nu îi ieșea întotdeauna și nu mai percepea activitatea ca fiind amuzantă. Perfecționistă fiind, faptul că uneori greșea o demoraliza. Așa că am încercat diferite metode..

chart-3

  1. Inițial ne jucam de-a “școala”: Scria pe tablă, o corectam ștergând cuvintele greșite iar ea transcria apoi în caiet varianta finală. A mers bine câteva săptămâni. Ulterior am observat că nu îi mai făcea plăcere. Am presupus că s-a plictisit de aceeași activitate repetitivă.
  2. Am trecut la planul B. A început să scrie cu creionul direct pe caietul de școală. Citeam împreună și puneam pe o hârtie separată varianta corectă a cuvintelor pe care le greșise; apoi ea le identifica în compunerea ei și le rescria. Această metodă a funcționat doar câteva săptămâni. Mi-am dat seama că era deranjată si de această abordare în momentul în care, cu umerii lăsați, a început să numere cuvintele scrise incorect. M-a întristat asocierea pe care a făcut-o așa că am numărat toate cuvintele din povestioara ei și i-am zis: “Vezi tu L., în total ai scris 86 de cuvinte, din care ai 78 de cuvinte sunt corecte … 78 .. Cele 8 cuvinte pe care le-ai greșit, sunt extrem de puține. Sunt cuvinte noi și complicate. E normal să nu îți iasă din prima. Tocmai de asta stăm noi amândouă acum, să exersezi. Iar data viitoare le vei ști, le vei scrie corect și va veni rândul altor cuvinte noi pe care să le încerci. E extraordinar ce ai reușit tu să faci la doar 6 anișori, pui drag”. Fața micuță i s-a luminat și dintr-o dată era încrezătoare și mândră de ce a făcut.
  3. Am introdus în paralel și Charturile Motivaționale. Cum funcționează? Simplu .. E un traseu – scos la imprimantă – cu imagini frumoase pentru copii. Ulterior am început sa le desenăm chiar noi. Stabilești împreună cu micuțul o activitate în care îi explici clar ce anume urmăriți, care e finalitatea iar apoi vă decideti la o “Recompensă”, un “Cadou” care să îl răsplătească pentru efortul depus. Nu e cu buline negre, cu puncte negative. Este sărbatorit doar succesul. In cazul nostru obiectivul era ca ea, de 2 ori pe săptămână să scrie despre cărțile pe care le-a citit alegând o temă diferită dintr-o listă de activități. De exemplu: ‘Imaginează-ți că tu ești personajul principal, ce ai face tu diferit dacă ai fi fost în situația lui’. ‘Imaginează-ți un final diferit. Scrie despre el și desenează-l ‘.. De fiecare dată când ducea activitatea la bun sfârșit, puneam o bulină pe o căsuță din traseu. Partea interesantă vine acum: atunci când acumula 5 stickere putea să își aleagă o recompensă.

Surpriza cea mare a fost răspunsul ei  la întrebarea ‘Ce îți dorești cel mai mult?’. Nu știu de ce mă așteptam ca dorința ei să fie legată de o jucărie, un obiect. Răspunsul ei m-a lovit direct în inimă:  ‘Imi doresc să petrecem o zi doar noi două, de dimineață până seara. Să fii doar tu cu mine, fără telefon și fără să lucrezi la laptop. Și mai vreau să fac omletă singurică pentru noi trei, de la început până la sfarsit’.

Acum îi place să scrie, a intrat în rutina ei. Chartul motivațional ne-a ajutat să ne redescoperim… suntem la al 4-lea, iar metoda împreună cu recompensele în sine nu mai reprezintă un interes pentru ea. Ne-am rezervat duminicile doar pentru noi două: ieșim ca fetele la film, la un loc de joacă, la o înghețată. Iar din când în când, atunci când e frumos afară și nu plouă prea tare îl luăm și pe tati cu noi cu bicicleta. Îl iubește și i-o spune de 10 ori pe zi alături de faptul că “e cel mai bun tată din lumea asta”. Iar eu sunt perfect de acord cu ea!

Să aveți o zi frumoasă,

Cu drag,

R.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply