albina-miere
Diversificarea la Bebelusi, Selectii Apreciate

Mierea, Porumbul si Botulismul la Bebelusi

Exista vreo legatura intre Miere, Porumb si Botulism? Costridium Botulinum e o bacterie care poate fi periculoasa pentru copii.

Ce este Botulismul?

Botulismul este o boala produsa de una din cele cinci neurotoxine – Clostridium Botulinum. Aceasta poate genera a o forma acuta de paralizie.
La bebelusi poate sa apara datorita ingestiei de spori de Clostridium Botulinum prezenti in miere sau in siropul de porumb (corn syrup). La copiii mai mari sau la adulti poate sa apara datorita hranei ce contine aceste toxine (in general conserve vechi, sau peste vechi, necongelat cum trebuie).

Botulismul nu este contagios. Inca  nu se stie care este mecanismul dupa care apare la bebelusi. Se presupune ca sistemul lor digestiv incomplet dezvoltat ii face mai vulnerabili. S-a constatat ca in cazul copiilor sau adultilor nu apar probleme daca mierea sau porumbul au avut spori deoarece sistemul digestiv este mai puternic.

Cum se manifesta?

La bebelusi, constipatia poate fi unul dintre simptome, urmata de eventuale stari de slabiciune, letargie, lipsa poftei de mancare, probleme de vorbire. Simptomele se pot extinde la de stari de slabiciune la nivelul bratelor, picioarelor, muschilor de la piept. In general nu cauzeaza febra. Aceste simptome pot dura mai multe zile. Printre alte complicatii se numara si deshidratare, pneumonie, paralizie, sufocare si chiar moartea.

Cum se previne? Prin prepararea corespunzatoare a hranei. Toxina se distruge daca hrana este preparata la o temperatura mai mare de 85 °C si pe o durata mai mare de 5 minute. Mierea si Siropul de Porumb sunt sursele principale in care se pot gasi aceasta bacterie. Acesta este motivul pentru care se recomanda introducerea lor dupa varsta de 12 luni.

Ce trebuie facut?
In cazul in care bebelusul are unul sau mai multe dintre aceste simptome, contactati imediat medicul pediatru.
In cazul in care bacteria este contactata, tratementul consta in antitoxine eventual antibiotice.

Surse:
http://www.babycenter.com/0_food-poisoning-in-babies_1201239.bc
http://en.wikipedia.org/wiki/Honey
https://en.wikipedia.org/wiki/Botulism
Sursa foto: “Sweet, sweet honey” by Peter Shanks via Flickr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply