milk-cheese
Diversificarea la Bebelusi

Diferenta dintre lapte si branza in diversificare

Lactatele reprezinta un subiect important in diversificarea alimentatiei la bebelusi. Tu stiai care e diferenta dintre lapte si branza?

Iata 2 intrebari frecvente legate de lapte si branzeturi:
Intrebarea 1. “De ce iaurtul si anumite tipuri de branzeturi pot fi introduse mai devreme de 12 luni iar laptele de origine animala nu este recomandat inaine de 1 an?”
Intrebarea 2. “Pot sa folosesc laptele de origine animala in retetele pentru bebelusi inainte de 1 an?”

Sa incepem cu Intrebarea 1: “De ce iaurtul si anumite tipuri de branzeturi pot fi introduse mai devreme de 12 luni, iar laptele de origine animala nu este recomand inaine de 1 an? “

Varsta recomandata de introducere a iaurtului si a anumitor tipuri de branzeturi este de 8 luni (cu toate ca sunt mamici care introduc produsele lactate chiar si de la 6 luni). Laptele de origine animala este recomandat sa se introduca dupa varsta de 1 an. Varsta la care acestea  sunt incluse in alimentatie depinde de sfatul medicului pediatru si de eventualele reactii alergice in cazul in care acestea apar. Gasesti aici o schema orientativa de diversificare a lactatelor.

E foarte important de stiut ca branzeturile NU sunt lapte.

Iata 2 motive pentru care iaurtul (branzeturile), laptele matern si laptele de origine animala sunt abordate diferit atunci cand vine vorba de diersificarea alimentatiei bebelusului.

1. Inlocuirea integrala a laptelui matern sau formula cu lapte de origine animala, inaintea varstei de 1 an, pune in pericol sanatatea bebelusului. 

Laptele matern sau formula contine combinatia ideala de nutrienti necesari in dezvoltarea puiului de om. La fel cum laptele de origine animala contine combinatia ideala de nutrienti pentru puii de animale.  Nu se recomanda inlocuirea laptelui matern sau formula cu cel de origine animala.

Laptele de origina animala este mai greu de digerat de bebelusi, impiedica absorbtia de fier si nu contine doza necesara de vitamina E. Fierul si Vitamina E sunt esentiale in dezvoltarea bebelusului.

Nivelul de proteine si sodium este mult mai ridicat in laptele de origine animala iar impactul poate fi mult prea dur pentru sistemul digestiv fragil al bebelusului. Prea mult sodium poate genera insuficiente renale sau hipertensiune arteriala.

2. In iaurturi sau branzeturi, proteina de lactoza este scindata deja de culturilor de bacterii specifice. Trecand prin acest proces, alimentele sunt mai usor de digerat si nu genereaza reactiile de intoleranta la lactoza. In multe cazuri, persoanele care au intoleranta la lactoza, pot tolera branzeturile sau iaurtul in alimentatie. Acelasi lucru s-a constatat si la persoanele alergice la proteina din lapte.

Iaurtul este excelent in alimentatie datorita bacteriilor bune care ajuta sistemul digestiv.

Legat de a 2-a intrebare: 2. “Pot sa folosesc laptele de origine animala in retetele pentru bebelusi inainte de 1 an?”

Laptele folosit in retete, la fel ca si iaurtul sau branza, nu va genera intoleranta la lactoza. Incepand de la varsta de 8 luni, retetele pentru bebelusi pot include lapte deoarece procesul de preparare a retetelor ajuta la scindarea proteinei de lapte. Desigur, nu este indicat in cazul in care bebelusul sufera de alergii la lactate.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply