duck
Psihologia copilului

Enervări și remușcări – “nu te rățoi, mac mac”

Despre Enervari si Remuscarile de dupa …

A fost o zi plină, o săptămână epuizantă atât acasă cât și la serviciu, eventual câteva nopți nedormite și o perioadă în care nu ai avut timp să te gândești la tine. Ai nervii întinși la maxim și lângă tine un pui de om plin de energie care îți cere toată atenția. Şi fară să iți dai seama, te enervezi, răspunzi apăsat și ai remușcări după… Ce ar trebui să faci?

Spune-i micuțului “Vezi, astăzi sunt nervoasă”. Copilul înțelege; foarte repede va intui ce se întâmplă. Dacă ți se întâmplă să explodezi, spune-i: “Vezi, m-am enervat”. Dar după acest episod, nu îl săruta sau strânge în brațe imediat pentru a uita momentul neplăcut. Vorbește-i pe un ton blând, explică-i, râdeți împreună. În nici un caz nu îl fă răspunzător pentru momentul de furie. Îmbrățișarea nu ar servi la nimic. Copilul nu va înțelege o bruscare urmată de un sărut. O discuție e preferabilă ieșirilor de furie.

Pentru copil, tot ce fac părinții este bine. E absolut normal ca pe la 2-3 ani și copilul să aibă ieșiri nervoase, tantrumuri, să spună lucruri neplăcute. Tratează momentul cu relaxare, și fă conexiunea dintre ieșirile tale și ale lui: “Fii atent, și tu te enervezi câteodată, ca mine!”

Nu e o greșeală să recunoști și să identifici momentele de furie. Cere-ți scuze, copilul nu așteaptă decât să-și scuze întotdeauna părinții.

În cazul unui moment tensionat… detașează-te, râzi…

Un episod din experiența personală: într-un moment de frustrare, tensiune am ridicat tonul, și .. m-am rățoit. Remarca lui A. a fost genială: “mac mac, uite mama se rățoiește la puiul mic: mac, mac”. Am început să râd, a fost o remarcă extraordinară iar micuța mea a râs și ea cu poftă. De atunci, când am mai fost supărată nu am ratat nici una dintre noi să adăugăm un “mac mac” și izbucneam în râs… noi nu putem sta supărate:).

Voi cum ați procedat în situații similare? Pe curând.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply