carbohidrati
Alergene, Diversificarea la Bebelusi, Selectii Apreciate

Intoleranta la gluten

CE ESTE GLUTENUL SI DESPRE INTOLERANTA LA GLUTEN

:

Intoleranta la gluten (sau boala celiaca) este o afectiune autoimuna care se poate declansa atunci cand este ingerat un aliment care contine gluten. Glutenul este proteina din grau, secara, orz. Intoleranta la gluten este prezenta la 1% din populatie, poate aparea la orice varsta (chiar si la bebelusi) si in orice perioada din an.

In cazul in care s-a declansat alergia trebuie excluse alimentele care contin gluten.

Glutenul se gaseste in:
* faina de grau
* faina de porumb
* produse bazate pe soia
* cus-cus
* paste
* cereale

Statistic s-a constatat ca persoanele care nu tolereaza laptele de vaca si cel de soia sunt alergice si la gluten.

CE SIMPTOME PREZINTA INTOLERANTA LA GLUTEN?

* oboseala
* diaree cronica
* tulburari digestive, flatulenta
* anemie
* dureri abdominale
* scadere in greutate
* eruptie cutanata

Nu intotdeauna insa apar simptome in cazul intolerantei la gluten.

CAND EXISTA UN GRAD SPORIT DE RISC?

Daca in familie – la rude de gradul 1 –  exista cazuri de intoleranta la gluten, diabet zaharat.

ALTERNATIVE:

Ca si alternativa se poate folosi faina de orez.

Citeste mai multe .. Graficul lunar de introducere a cerealelor
Referinte:
*http://en.wikipedia.org/wiki/Wheat_allergy
*http://www.babycentre.co.uk/baby/startingsolids/feedbabywhatwhen/

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply anca 11 April at 2:53 pm

    cu mentiunea ca PORUMBUL NU CONTINE GLUTEN!!

  • Leave a Reply