lactate
Diversificarea la Bebelusi

Despre lactate in diversificarea alimentatiei la bebelusi

Laptele este unul dintre cele mai rare alimente datorita compozitiei sale unice deoarece contine toate elementele nutritive de baza: proteine (3-3,5%), glucide (4-5%) și lipide (3,5-4,5%) plus minerale.

Introducerea lactatelor e un subiect controversat atunci cand e vorba de diversificarea alimentatiei la bebelusi.

Pagina de fata sintetizeaza cele mai uzuale intrebari si raspunsuri despre lactate:

“Care este diferenta dintre produsele lactate: iaurt, branzeturi, laptele de origine animala si laptele matern sau formula?”

“De ce iaurtul si anumite tipuri de branzeturi pot fi introduse mai devreme de 12 luni iar laptele de origine animala nu este recomandat inaine de 1 an?”
“Pot sa folosesc laptele de origine animala in retetele pentru bebelusi inainte de 1 an?”

“Ce este intoleranta la lactoza?”; “Ce este Lactoza si Lactaza?”
Raspunsul detaliat il gasesti in articolul : Lactatele – factor alergen la bebelusi.

“Ce fel de lactate sunt bune in alimentatia bebelusului, cele grase (full-fat)  sau degresate (low-fat)?”

Bebelusul are nevoie de lapte gras. Grasimea si acizii grasi sunt esentiali in dezvoltarea creierului. Medicii pediatri nu recomanda laptele degresat inainte de 3 ani.

“Care este diferenta dintre lapte pasteurizat si cel UHT (Ultra High Temperature)”

Laptele pasteurizat fermenteaza atunci cand e lasat la cald. Laptele UHT este steril si nu fermenteaza.
Procedura prin care se obtine Laptele UHT: Laptele este expus la o temperatura inalta pe o perioada foarte scurta de timp – 135ºC timp de 2-4 secunde, dupa care se aduce la temperatura camerei. Astfel se distrug microorganismele daunatoare din produs.

 

Gasesti aici o schema orientativa de diversificare a lactatelor.

Surse:
https://ro.wikipedia.org/wiki/Lactoza
http://wholesomebabyfood.momtastic.com/dairy.htm
http://wholesomebabyfood.momtastic.com/feedingcheesetobaby.htm

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply