Supa de Galuste
08 luni, 09 luni, 10 luni, 11 luni, 12 luni, 2 ani, 3 ani, 4 ani +, Supa

Supă de Găluște

Cum pregătești o rețetă sănătoasă de supă de găluște pentru bebelușul tău selectând ingrediente sănătoase. Rețeta se poate introduce de la vârsta de 8 luni.

Ingrediente:
Supă:

500g piept de pui;
2 cartofi;
2 morcovi;
1 păstârnac;
2 cepe;
1 băț de țelină;
Sare după gust și în funcție de vârsta bebelușului;

Găluștele:

3 ouă; până la un an se pun doar gălbenușurile – vezi detalii in rețetă;
1/2 linguriță ulei de măsline;
9-12 linguri de griș (3-4 linguri de griș la 1 ou);
1 cubuleț de unt;
1 linguriță de praf de copt;
Sare după gust și în funcție de vârsta bebelușului;

Opțional: Pătrunjel, Mărar, Piper

Tips & Tricks:

Truc 1: Nu uita de praful de copt. De când am descoperit că pot să îl pun în rețeta pentru găluște, acestea mi-au ieșit mereu pufoase.
Truc 2: Formează găluștele cu ajutorul a 2 lingurițe înmuiate în prealabil în apă. Cu o linguriță iei din pastă și cu cea de a doua modelezi forma rotundă sau usor alungită.
Truc 3: Pune găluștele la fiert separat – la foc mic – în apa clocotită. Incepe cu o singură gălușcă pentru a încerca/ajusta consistența. După ce s-au ridicat la suprafață, mai lasă-le la fiert 5 minute acoperind oala cu un capac. Verifică dacă mijlocul e fiert tăind gălușca în două. Găluștele reușite cresc și sunt moi.

Mod de preparare:

Supa:
supa-ingrediente
1. După ce ai spălat bine ingredientele, pune la foc mic toate legumele în 3 litri de apă. Pune sare după gust.
2. Separat, spală carnea și dă-o în clocot. După ce a dat în clocot, clătește carnea si pune-o în apa în care fierb legumele. Lasă-le la fiert timp de 50-60 de minute.

Compoziția pentru găluște:

galuste-ingrediente
3. In paralel, pregătește compoziția pentru găluște:

In cazul bebelușilor sub 1 an: 

folosește doar gălbenușul de ou. Ajustează cantitatea de griș: la 1 gălbenuș de ou începe cu jumate de lingură/ 1 lingură rasă de griș. Adaugă cubulețul de unt, uleiul și praful de copt. Adaugă câte puțin griș și amestecă toate ingredientele pană obții o pastă omogenă, de consistența unei smântâni grase.

Pentru copiii mai mari de 1 an:

bate spumă ouăle impreună cu untul, uleiul și praful de copt.  Pornește cu 3 linguri de griș la 1 ou și mai adaugă griș în cazul în care este nevoie. Amestecă toate ingredientele până obții o pastă omogenă, de consistența unei smântâni grase.

Nu întotdeauna obții aceeași consistență – dimensiunea ouălor poate să difere, lingurile pot fi mai mari sau mai mici, grișul joacă și el un rol important. Lasă compoziția la ‘odihnit’ timp de 20-30 de minute.

galuste-compozitie

 

Tips & Tricks:

Truc 1: Nu uita de praful de copt. De când am descoperit că pot să îl pun în rețeta pentru găluște, acestea mi-au ieșit mereu pufoase.
Truc 2: Formează găluștele cu ajutorul a 2 lingurițe înmuiate în prealabil în apă. Cu o linguriță iei din pastă și cu cea de a doua modelezi forma rotundă sau usor alungită.
Truc 3: Pune găluștele la fiert separat – la foc mic – în apa clocotită. Incepe cu o singură gălușcă pentru a încerca/ajusta consistența. După ce s-au ridicat la suprafață, mai lasă-le la fiert 5 minute acoperind oala cu un capac. Verifică dacă mijlocul e fiert tăind gălușca în două. Găluștele reușite cresc și sunt moi.

 

GaluscaTaiata

4. Revin la supă: după 50-60 de minute după ce au fiert toate legumele, scoate-le din supă. Personal prefer să tai doar morcovii și păstârnacul în felii, ceapa o arunc iar cartofii și carnea le pregătesc separat la cuptor ca un fel separat.

5. Lasă apa în care au fiert legumele la foc mic și pune în supă  găluștele, morcovul și păstârnacul tăiat felii. Acoperă oala cu capac si mai lasă supa la foc mic timp de 5 minute.

supa-galuste-zoom-in

Opțional poți adăuga verdeață și piper.

Această supă este preferata micuței mele, să aveți poftă!
Cu Drag,
R.

You Might Also Like

5 Comments

  • Reply Elisabeta Codreanu 17 December at 2:09 pm

    Buna ziua

    In prezent avem in desfasurare pe site un concurs al carui mecanism presupune uploadare de catre utilizatori a unui numar de retete in imagini care sa fie votate de catre alti utilizatori. In cadrul concursului este inscrisa si utilizatoarea cu nickname-ul anutica21 care intre altele a uploadat si aceasta reteta:http://www.culinar.ro/retete/gateste/49/387/16920/mancare-copii/mancare/supa-de-galuste
    Am vazut la watermark mentionat site-ul dumneavoastra. Pentru a ne asigura de corectitudinea participantilor si pentru a evita unele eventuale neplaceri va rog sa imi spuneti daca sunteti dumneavoastra cea care ati uploadat aceste imagini sau daca utilizatorul amintit are acordul dumneavoastra pentru a utiliza aceste imagini.
    Va multumesc si astept cu interes raspunsul dumneavoastra.

    Cu stima
    Elisa

    • Reply Ramona 17 December at 3:10 pm

      Buna ziua
      Va multumesc pentru mesaj, nu sunt eu cea care a publicat reteta pe culinar.ro.
      Utilizatoarea cu nickname-ul mentionat nu are acordul site-ului retetebebelusi. ro sa publice retete sau fotografii fara sa mentioneze si sursa

      O zi buna,
      Ramona

  • Reply danairl 3 February at 4:38 pm

    scuze dar nu scrie nimic despre ulei ,cand se adauga la galuste , sau daca am adaugat unt nu mai folosim uleiul?

    • Reply Ramona 6 February at 1:13 pm

      Buna Dana,
      Uleiul se adauga o data cu untul, jumatate de lingurita.

  • Reply maria 11 April at 12:43 pm

    am un baietel de 10 luni, nu am putu folosi albusul deci am folosit doar galbenusul. Galustele mele au ramas tari. Le-am fiert 1 ora si jumatate. Ce ma sfatuiti?

  • Leave a Reply