
IMPORTANT: Inainte de a introduce apa si de a stabili cantitatea, discutati acest aspect cu doctorul pediatru
Opinia medicilor pediatri este ca in bebelusii nu au nevoie de apa suplimentare in alimentatia lor inainte de varsta de 6 luni. EI iau cantitatea necesara de lichide din laptele matern sau formula.
Prea multa apa are drept efect umplerea stomacelului bebelusului cu apa, lucru care determina un consum redus de lapte si implicit un aport redus de nutrienti in alimentatia sa. In cazul in care bebelusul bea prea multa apa poate sa se instaleze si intoxicatia cu apa care este foarte periculoasa.Intoxicatia cu apa poate sa determine de asemeni o forma de dezechilibru electrolitic. Vezi mai multe detalii in *Referinte.
Intre 6 si 12 luni bebelusii nu au nevoie de foarte multa apa, introducerea ei poate fi facuta in sticlute speciale din care sa soarba prin care ei sa se obisnuiasca cu gustul ei.
Recomadarea generala e de 50-100 gr pe zi ( 5-10 linguri). In cazuri extreme de genul: temperatura ridicata de afara sau constipatie severa, cantitatea de apa poate fi marita la 100-150 de grame pe zi
Dupa 12 luni se poate oferi apa in timpul zilei in cazul in care bebelusului ii este sete si lapte impreuna cu mesele solide. Acest mod de a oferi lichide asigura bebelusului o cantitate suficienta de calciu si minerale in dieta sa. De notat este faptul ca organismul uman ia 20% din necesarul de fluide din alimentatia sa curenta deci nu e necesar sa se bea strict 8 pahare de apa pe zi. In cazul in care urina copilului e deschisa la culoare atunci necesarul de apa zilnic este satisfacut
*Referinte:
http://en.wikipedia.org/wiki/Water_intoxication
http://en.wikipedia.org/wiki/Water-electrolyte_imbalance